Sunday, January 13, 2008

Ops Pembersihan..

Semalam buat ops bersihkan rumah mushroom.Banyak kena serang ngan ulat.Macam ulat sampah.Kekadang dia duduk dlm batang mushroom.tu yang tak boleh nak nampak tu.ada customer complaint @ bagitahu ada ulat.tu yang investigate dan dapat tahu tu...kekadang ia halus sangat.nampak bintik hitam kecik je celah - celah insang.Frust betul la..Mintak tolong pada sesiapa ada masalah cam ni dan tahu cara nak atasinya harap boleh bagitahu ye...terima kasih.
p/s: saya budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan..

8 comments:

Impian Mushroom said...

ishh..sayangnye..banyak tuh..
..ni sekadar pandangan saya:
jgn biar terbuka terlalu lama. kumbang akan bersarang dan berkeluarga dlam bongkah. Belajar guna semburan EM. Kalau batangnye basah atau lecur, kurangkan semburan air dan pindahkan ke rak yg paling atas..
lupa nak tanya, camana rupa ulat tu?

Impian Mushroom said...

kalau benda halus warna hitam dok merayap di celah insang tuh, bila membesar ia akan menjadi seekor kumbang berwarna hitam. jgn buang beg, kerana ia tdk memudaratkan. cara nak halau dia,
cara pertama;lepas tuai dan potong, terbalik kan cendawan tu supaya insangnye ke atas, pasti kumbang tersebut lari dan terbang.
cara kedua; beli berus pastry warna kuning yang orang biasa buat kek dan kuih, yg bulunye dari nylon lembut. kuis kan di bahagian insang yg terdapat kumbang tersebut. selain tuh boleh buang kotoran lain.
cara ketiga; guna kan semburan EM dalam bangsal dan juga luarnye. Dan jangan biarkan bongkah cendawan terbuka terlalu lama.

Global Excellent Marketing said...

Industri Ternakan Burung Layang-layang (Walet Emas) www.goldenswiftlet.blogspot.com weblog pengenalan

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Câmera Digital, I hope you enjoy. The address is http://camera-fotografica-digital.blogspot.com. A hug.

Global Excellent Marketing Sdn Bhd said...

direktori pertanian. http://pertanianmalaysia.blogspot.com

Global Excellent Marketing Sdn Bhd said...

sertai forum pertanian & Penternakan di http://www.gem.socialgo.com/forum/top/2 atau http://forum01.tl.my

himpuanan weblog pertanian & penternakan. www.pertanianmalaysia.blogspot.com

MJ VioLeT said...

sudi2kn la add link mjviolet07

GEM - gem.socialgo.com said...

DIREKTORI / FORUM Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia, Iklan Percuma, Hartanah, dll - http://gem.socialgo.com